AINA NIIN MIELENKIINTOINEN BRÄNDI

Tervetuloa tutustumaan elämäni ensimmäiseen blogikirjoitukseen. Toivottavasti saat tästä joitakin ajatuksia ja inspiraatiota omaan työkalupakkiisi. 

Jos alat haukottelemaan, niin pitää petrata seuraavaan kertaan. 😊

Mikä on brändi?

30 vuotta markkinoinnin parissa työskennelleenä ja satoja ihmisiä aiheen piirissä tavanneena voin todeta, että mielipiteitä on aika moninaisia. Mutta se on varmaa, että brändejä on ollut olemassa niin kauan kuin on ollut elämää tai tuotteita myytävänä.

Brändi voi olla tuote, palvelu, henkilö tai yritys. Varmasti jo oravannahka-ajoilta joillakin henkilöillä on ollut laadukkaampia nahkoja kuin toisella. Toinen henkilö on mahdollisesti ollut myös miellyttävämpi, rehellisempi tai helpommin lähestyttävä.  Tällöin hänen nahkansa ovat olleet tunnetumpia ja halutumpia. Näin tuotteesta on syntynyt jonkinlainen alkukantainen brändi, joka tunnetaan ja joka erottuu muiden myyjien nahoista edukseen.

Tämä on todennäköisesti tapahtunut aikojen alussa tiedostamatta ja myöhemmin tiedostaen. Tässä on voinut olla kyseessä myös ns. tiedostamaton henkilöbrändäys = mukava heppu! Tämä kuitenkin herättää kysymyksiä brändin synnystä ja kuinka sitä on lähdetty tietoisesti rakentamaan.

Mihin tarvitsen brändiä?

Oikeastaan kaikki tuotteet ja palvelut kaipaavat, jopa tarvitsevat, brändiä tai brändäystä. Se on keino erottua muista vastaavista tuotteista ja kilpailijoista. Kun tuotteesi tunnetaan ja tunnistetaan oikealla tavalla, se luo luottamusta ja on helpompi myydä kohderyhmälle. Brändin arvostus nousee ja liiketoiminnalle asetetut tavoitteet on helpompi saavuttaa. Brändäyksen hyötyjä voivat olla esim:

 • erilaistuminen
 • laatumielikuvan nousu
 • tunnettuus
 • turvallisuus
 • korkeampi hinta (tuotto)
 • lisääntynyt myynti

Kuinka rakennan brändin?

Hyödykkeestä riippuen tapoja on varmasti monia. Siksi on tärkeää suunnitella huolella, kuinka brändi muodostetaan ja mitä välineitä siinä käytetään. Tärkeintä on löytää vastaus siihen, kuinka saavuttaa ja vaikuttaa tehokkaimmin kohderyhmään, jota tavoitellaan. Brändin luomiseen kuluu aina aikaa useita vuosia ja on hyvä huomioida, että se ei ole sama asia kuin esimerkiksi tuotemerkki, jonka voi saada päivässä. 

Tuotemerkki on osa brändiä ja sekin on siis syytä miettiä harkiten. Itse asiassa kaikki toimet, joita teet liiketoimintasi eteen työssä tai jopa vapaa-ajallasi rakentavat tai heikentävät brändiäsi. Tämä korostuu varsinkin näin someaikana, jolloin luot itsestäsi tai elämäntyylistäsi määrätynlaista kuvaa postauksillasi. Näillä voi olla suuri merkitys myös kaupallisesti – oli kyse tuotteesta tai palvelusta. Näiden takana olet sinä usein omilla kasvoillasi. Olethan siis fiksu myös somessa 😊

Ole siis kärsivällinen, etene johdonmukaisesti ja päättäväisesti niin se johtaa tuloksiin. Eli valitse:

 • oikeat kanavat
 • oikeat keinot
 • riittävästi panostuksia, aikaa ja kärsivällisyyttä

Onko se kallista?

Kaikkea ei mitata rahassa eivätkä kaikki toimenpiteet aiheuta lisäkustannuksia. Teet vain asioita fiksummin kuin ennen ja näin rakennat osittain huomaamattomasti brändiäsi. Kyllä se voi olla kallistakin, mikäli valitset keinot väärin ja toteutat niitä epäjohdonmukaisesti, jolloin myös tulokset jäävät usein saavuttamatta. Tämä se vasta kallista on ja suoranaista rahan tuhlausta!

Jos pitäisi arvioida rahallisesti, niin liikkeelle pääsee jo muutamilla satasilla. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti pieniin asioihin, jotka tehokkaasti viestittävät, että kaikki on hyvin hoidossa ja hoidettu. Lisää sitten panostuksia asteittain, kun on sen aika ja mahdollisuus.

Rahaahan voi käyttää kuinka paljon tahansa, sille ei tunnetusti ole ylärajaa paitsi oma lompakko. Tärkeintä on suhteuttaa oma liikevaihto brändin rakentamiseen käytettävään panostukseen ja olla kärsivällinen. Kaikenkokoiset yritykset voivat luoda omaa brändiä ja omien resurssien mukaan.

Mistä aloittaisin?

Helpoin tapa on ottaa yhteyttä tahoon, jonka kanssa voit keskustella asiasta A:sta Ö:hön häpeilemättä ja suunnitella jonkin budjetin raameissa toteutuksen. Brändin rakentaminen on parhaimmillaan luovaa ja hauskaa tekemistä, josta saa ympäriltään positiivista palautetta! Toimi näin:

 • ota yhteyttä
 • keskustellaan
 • toimitaan

Autamme sinua matkalla menestykseen, olethan yhteydessä!